pexels-spencer-selover-775417

Aktiviteter som bidrar till verklig återhämtning vid skadlig stress.

Vad är återhämtning för en stressad själ? Är det att ligga raklång i soffan och titta på TV? Ta en lång skogspromenad? Jogga en mil, bada kallbad eller kanske sitta och virka en halsduk? Jag tänker att du nog svarar att det kan vara allt detta och det är naturligtvis sant; det beror ju på vad som funkar för individen.  

Utmaningen är ändå att veta vad som funkar för att få ner stressnivåerna till en acceptabel nivå hos varje individ.
Och sedan se till att skapa tid för återhämtning.
Kontinuerligt.  

Men här ställs vi inför en paradox när det gäller återhämtning. Forskning visar att när våra kroppar och sinnen som mest behöver återhämta sig (det vill säga, när vi är som mest utmattade), då är vi minst benägna att göra något åt det. 

Till exempel – när arbetet är krävande och vi galet mycket med jobb, då glider vi snabbt in i ett negativt mönster med att arbeta längre timmar och ta färre pauser.

Återhämtning är en färdighet

Det är en färdighet eftersom att veta hur och när du bäst kan återhämta dig från stress kräver både kunskap (om vad som fungerar för dig) och övning (att faktiskt göra det).
Först och främst, sömnen är den viktigaste faktorn för återhämtningen, utan tillräckligt med sömn blir det problematiskt på sikt. Jag är ingen sömnexpert, tycker själv att jag ibland har svårt att få till en god sömnkvalitet. Jag sover de timmar som krävs men är ändå trött när jag vaknar. Känns det igen?

Orsakerna kan handla om för lite träning i perioder, oro, slarv med maten, relationer. Ibland är det bara som det är. Jag försöker acceptera läget och tänker att jag tar igen det nästa natt. Vanligtvis gör jag det. 

Många tänker att återhämtning handlar om att ta det lugnt, vila, koppla – särskilt när man är stressad. Men om vila bara gör dig ännu mer stressad, om du klättrar på väggarna där hemma i påtvingad sysslolöshet därför att folk runtomkring säger att du måste ta det lugnt?  

Nej, då är kanske inte passiv vila att föredra, i alla fall inte just i ögonblicket.

(Fast jag skulle nog också ställa frågan varför det känns så obehagligt eller jobbigt att ta det lugnt; att ständigt vara aktiv och igång kan ju i vissa fall vara en flykt från jobbiga tankar eller känslor.)  

Koppla bort tankar på jobb och stress

Men vid sidan om en bra sömn så är min rekommendation att hitta aktiviteter som ger energi, som är lustfyllda och, inte minst, kopplar bort tankarna från jobb och stress. 

Personligen tycker jag att meditation, mindfulness och andningsövningar är effektivt. Det har också visat sig fungera bra för många klienter, men inte alla.  

Prova gärna en aktivitet som kräver ditt engagemang och viss tankekraft. Låt säga att du har funderat på att lära dig ett nytt språk eller lära dig spela gitarr. Kanske dags att göra slag i saken? Och på så sätt balansera alla stressande tankar och jobbrelaterade aktiviteter. 

Många stressade bär med sig stressande tankar i princip dygnet runt. Att öva sig på att tänka på annat än jobb är nödvändigt för många för att få ner stressnivåerna. Ett första steg kan vara pauser under dagen med meditation och fokus på andning och närvaro.

Som du säkert vet, stress är i sig inte farligt. Det är bristen på återhämtning som skapar problem. Återhämtning för både kropp och knopp.  

Vad skulle du kunna göra för att få in bra energigivande återhämtning i ditt liv på kontinuerlig basis? 

Dela inlägg