quick fix

Fantastisk lösning mot ohälsosam stress

Jag googlade ”stress quick fix” och fick följande svar:

 1. Var fysiskt aktiv
 2. Meditera
 3. Skratta mer
 4. Umgås med andra
 5. Hävda dig själv
 6. Prova yoga
 7. Sov bra
 8. För dagbok

Vi vill så gärna fixa det som gör ont, det som skaver med en snabb fantastisk lösning. En mirakelkur, en ny metod, ett lyckopiller utan biverkan för de olyckliga.

Det är mänskligt.

Men vad händer när vi märker att det inte funkar på det sätt som vi hoppats på? För det gör det ju sällan när det gäller mer ihållande stress.

Jag säger inget om att vara fysiskt aktiv, träna yoga, meditera och att få tillräckligt med sömn för att hantera stress. Det är jättebra.

Men om man inte kan sova? Om tankarna på jobbet jagar en 24/7? Om kalendern ständigt är fullbokad och to do-listan är kilometerlång? Om privatlivet samtidigt svajar?

Det finns liksom tillstånd och livssituationer som man inte bara kan meditera sig bort ifrån. Man behöver titta närmare på hur en person tänker och vad hon gör. Och sedan hitta sätt och lösningar för att förändra beteende och mindset.

De flesta stressade chefer som jag pratar med inser att återhämtning är viktigt. Ändå ”glöms” det bort. Eller, det prioriteras inte, eftersom systemet går på högvarv och man tror att om jag bara fixar det här och det här också så… Problemet är att det alltid finns saker att ta tag i.

Och stoppknappen är ur funktion.

Hållbar förändring

Sören Hjälm, f. dr och lektor vid Örebro universitet kan mycket om stress och utmattningsproblematik. Han menar att en hållbar förändring kräver tre viktiga förutsättningar:

 • Kunskap – kunskap om vad som händer inombords
 • Allians – att uppleva stöd och tillit med någon under tiden som man arbetar med sina utmaningar
 • Eget arbete – att ge tid och utrymme för att ändra tankar och beteenden.

Det är här coaching kommer in. Jag som coach hjälper stressade chefer att få ökad insikt, bli motiverad och känna driv att agera i en förändringsprocess som leder till en plats i livet där stressen har minskat betydligt. För att det ska fungera på bästa sätt behöver klienten vara dedikerad att göra en förändring och tar sig tid att reflektera och arbeta med sig själv. Egenarbetet upplever inte mina klienter som en börda utan som en befrielse – de är ju på väg mot en bättre plats i livet.

Summa summarum, du måste nog offra lite grann för att få något. Det finns inga quick fix som skapar en bestående förändring när det gäller att bli lyckligare och må bättre.

Å andra sidan är en förändrings- och utvecklingsresa samtidigt bland det mest spännande du kan göra. Har du den inställningen och den känslan i kroppen så väger motstånd och ansträngning lätt.

Dela inlägg