quick fix

Drömmen om en snabb lösning mot ohälsosam stress

Vi vill så gärna fixa det som gör ont, det som skaver med en snabb fantastisk lösning. En mirakelkur, en ny metod, ett lyckopiller utan biverkan för de olyckliga.

Det är mänskligt.

Men när det gäller mer ihållande stress finns tyvärr ingen mirakelkur.

Jag säger inget om att vara fysiskt aktiv, träna yoga, meditera och att få tillräckligt med sömn för att hantera stress. Det är jättebra. För många t o m nödvändigt för att få ner stressnivåerna.

Men om man inte kan sova? Om tankarna på jobbet jagar en 24/7? Om kalendern ständigt är fullbokad och to do-listan är kilometerlång? Om företagskulturen är ett slags live på temat ”survival of the fittest”? Om privatlivet samtidigt svajar?

Det finns liksom omständigheter och livssituationer som man inte bara kan meditera sig bort ifrån. Man behöver titta närmare på personens sammanhang och hur hon tänker och vad hon gör. Och sedan hitta sätt och lösningar för att förändra beteende och mindset.

De flesta stressade chefer som jag pratar med inser att återhämtning är viktigt. Ändå ”glöms” det bort. Eller, det prioriteras inte, eftersom systemet går på högvarv och man tror att om jag bara fixar det här och det här också så…

Problemet är att det alltid finns saker att ta tag i.

Och stoppknappen är ur funktion.

Även om stoppknappen finns där, vi kan kalla den NEJ, så vet många stressade inte hur den används.

Men kroppen vet. Och signalerar. Det är signaler att ta på allvar.

Hållbar förändring

Sören Hjälm, f. dr och lektor vid Örebro universitet kan mycket om stress och utmattningsproblematik. Han menar att en hållbar förändring kräver tre viktiga förutsättningar:

  • Kunskap – kunskap om vad som händer inombords
  • Allians – att uppleva stöd och tillit med någon under tiden som man arbetar med sina utmaningar
  • Eget arbete – att ge tid och utrymme för att ändra tankar och beteenden.

Det är här coaching kommer in. Jag hjälper och stöttar stressade chefer i en förändringsprocess som leder till mindre stress och ökat välbefinnande.

Summa summarum, det finns inga quick fix som skapar en bestående förändring när det gäller att bli lyckligare och må bättre.

Å andra sidan är en förändrings- och utvecklingsresa samtidigt bland det mest spännande du kan göra. Har du den inställningen och den känslan i kroppen så väger motstånd och ansträngning lätt.

Dela inlägg