balans arbete privatliv

Så balanserar du ditt liv och minskar skadlig stress

Kanske har du också stött på klippet på sociala medier där en (som det låter) indier predikar: ”work life balance is bullshit”. Han fortsätter med att hävda att det inte ska finnas en balans; livet är alltid viktigare än arbete.

Lite kul och ett korn av sanning finns ju. Men vi behöver alla betala våra räkningar. Dessutom är det många av oss gillar att arbeta, att utvecklas i vår roll och förhoppningsvis bidra till någon form av nytta för andra. 

Problem uppstår när arbetet har kidnappat ”livet”. När kraven på prestation  inte balanseras av reflektion och aktiviteter som får oss att må bra och koppla av. 

Om du lever i en ständigt stressfylld tillvaro där höga krav och orimliga förväntningar på prestation håller på att knäcka dig – testa att träna på följande:

Bli medveten om hur du tänker. Kanske tänker du på jobb i stort sett hela tiden. Kanske tänker du att allt du gör måste vara perfekt. Kanske är du van vid att alltid ”ställa upp”.  Yttre, och inre, krav och förväntningar (inbillade eller verkliga) styr ditt liv.  Planera för pauser där du lyssnar inåt, är lyhörd för vad du känner och tänker – utan att döma. Tänk snälla tankar om dig själv. Kom ihåg att ofta räcker ”Good enough” väldigt långt.

Bestäm när arbetsdagen är över. Det är ingen merit att alltid jobba övertid. Tänker att du håller med om det. Om övertid har blivit en vana, vad är då orsaken till det? Kanske behöver du se över hur du arbetar, och vad du lägger tiden på? Om du har levt med stort stresspåslag under lång tid så är det inte ovanligt att prestationsförmågan försämras. Lösningen är då inte att jobba fler timmar för att liksom kompensera, utan att se till att ta det lugnt och skapa tid för återhämtning. 

Sätt gränser. Lär dig säga nej till:

⁃ mer jobb när du har fullt upp 
⁃ ännu ett mindre nödvändigt möte
⁃ distraktioner, exempelvis sociala medier och kontinuerlig e-postcheck.
⁃ människor som inte vill dig väl

Vårda dina relationer. Många stressade människor väljer bort socialt umgänge till förmån för jobb. Vi är sociala djur och behöver andra för att må bra.

Balansera arbetet med aktiviteter som ger dig energi. Och gärna något som tvingar dig att tänka på annat än jobb. Nån hobby som kräver din uppmärksamhet till fullo? Läsa en spännande bok? Lära dig ett nytt språk? Meditera och andas? Gör vad du förmår för att separera dig från arbetet mentalt. Det är kanske det viktigaste av allt för att få ner stressnivåerna. Återkommer till detta i ett nytt inlägg längre fram.

Lycka till!

Råd i all ära, kanske behöver du hjälp och stöd för att få till en hållbar förändring? Boka en gratis coachingtimme så pratar vi mer om dina utmaningar, eller kontakta mig direkt. 

Dela inlägg